Ozonator do żywności

Zaufali nam między innymi:

grupa azoty
pgnig
ihar
łowicz
okrasa
dobosz

Opis ozonatora

Ozonujemy zimną surową wodę max. 5 L przy otwartym oknie lub pod wyciągiem. W tej wodzie zanurzamy produkty, które chcemy pozbawić zarazków, usunąć pestycydy, ewentualnie zdegradować antybiotyki: warzywa, owoce mięsa, różne rzeczy – np. zabawki dziecięce. Ozonujemy maksymalnie 20 minut, nie ma potrzeby dłużej. Szczegółowa instrukcja jest załączona do ozonatora.

Gaz zasilający – otaczające powietrze
Wymiary – 300/370/300 mm
Waga – 6 kg
Obudowa – stal galwanizowana malowana proszkowo
Gwarancja – 5 lat
Wydajność – minimum 3 g/h (3 000 mg/h)
Żywotność – brak ograniczeń
Czas pracy ciągłej – bez limitów
Certyfikat – CE

Cena – 2 300 zł netto

Ozonowanie żywności

Żywność którą kupujemy (szczególnie warzywa, owoce i mięso) jest preparowana w czasie produkcji tak aby zachowała świeżość jak najdłużej – oczywiście stosowane są środki ochrony roślin i inne chemikalia – ale o tym wiemy.

Pomimo dokładnego mycia i płukania produktów, pozostają głównie na ich powierzchni drobnoustroje, pestycydy i inne chemikalia zabezpieczające produkty przed gniciem. Nie są one usuwalne pod bieżącą wodą, nawet w przypadku szorowania.

Od kilkunastu lat – od 2001 roku kiedy prawodawstwo USA dopuściło stosowanie ozonu do odkażania żywności, nastąpił rozwój tej metody.  Nie tylko zakłady przemysłowe zaczęły z niej korzystać ale również osoby indywidualne. Niestety zalew chińskich,tanich produktów wypaczył rozumienie metody ozonowania kierunkując ją na banalną czynność zanurzenia produktów w wodzie „pseudo naozonowanej”.

Inne ozonatory naszej produkcji:

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Akceptuję polityka prywatności.