Ozonowanie
Ozonowanie przynosi wymierne korzyści. Stosowane jest przez osoby indywidualne, firmy oraz zakłady przemysłowe. Ozonowanie pomieszczeń, powietrza w przeciwieństwie do stosowania odświeżaczy powietrza, usuwa niepożądane zapachy, a nie je maskuje. Dlatego ozonowanie przeprowadzane jest w mieszkaniach, samochodach, przedszkolach, hotelach i innych miejscach gdzie wymagane jest świeże powietrze. Ozonatory wody służą do przyrządzania wody ozonowanej: woda w basenie (domowym lub sportowym), do picia, płukania żywności – owoców, warzyw, mięs. Ozonowanie poprawia smak i barwę wody. Ozonatory powietrza lub wody oparte na niewłaściwej metodzie produkcji ozonu mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Tłumaczymy ten aspekt w licznych artykułach na naszej stronie. Zawarte tam są praktyczne wskazówki ułatwiające wybór właściwego urządzenia.
Ozonowanie – prosta czynność
Ozonowanie to prosta, nieskomplikowana czynność. W pierwszej kolejności należy dokładnie i ze zrozumieniem przeczytać instrukcję dołączaną do generatora ozonu. Jeżeli coś jest niejasne lub budzi wątpliwości, kierujemy pytanie do producenta ozonatorów.
Cel ozonowania
Tytułem wtrętu informacyjno-prostującego: deodoryzacja to usuwanie trwałe zapachów, natomiast dezodoryzacja to ich maskowanie poprzez rozpylenie innego zapachu, na przykład morskiej bryzy czy fiołków.
Ozon wykonuje proces deodoryzacji czyli likwiduje zapachy, a nie je maskuje.
Dobór właściwego urządzenia do ozonowania
Istotnym aspektem przy wyborze ozonatora jest metoda wytwarzania ozonu. Większość generatorów ozonu oparta jest na technologii płytek ceramicznych. Jest to technologia szkodliwa i awaryjna.
Szkodliwa z powodu powstających w dużej ilości wielotlenków azotu, które niszczą wyposażenie pomieszczeń – np. elektronikę, skórę, obicia mebli, obrazy. Ponadto, powietrze po zabiegu ozonowaniu przy pomocy tych urządzeń uczula.
Technologia ta jest również awaryjna – wilgotność i kurz niewiele przekraczające warunki standardowe spowodują awarię takich urządzeń, a nawet pożar.
Nasze urządzenia pozbawione są powyższych wad z uwagi na inną niż opisana technologię wytwarzania ozonu – ozonatory naszej produkcji oparte są na autorskiej technologii lamp szklano-platynowych. Dlatego ozonowanie za pomocą naszych ozonatorów jest bezpieczne.
Praktyczne porady przed zakupem ozonatora dostępne są w dedykowanej zakładce – Ozonator.
Aby przeczytać czym różnią się nasze ozonatory od konkurencyjnych (o wiele tańszych) proszę kliknąć poniższy przycisk:
Ozonowanie powietrza
Działanie ozonu następuje poprzez wymieszanie gazowego ozonu z nim. Tak spreparowane powietrze pachnie przyjemnie. Oczywiście powietrze z ozonem działa również na wszystkie przedmioty z nim się stykające, a więc ściany, podłogi, wykładziny, meble, itp.
Ozonowanie mieszkania
Ozonujemy mieszkania w celu poprawy jakości powietrza, kuchnie w celu deodoryzacji oraz pomieszczenia z dywanami, zasłonami. Niektóre „rzeczy” w naszym mieszkaniu, a szczególnie płyty wiórowe, farby, plastikowe panele wydzielają aldehydy i ftalany. Formaldehyd jest środkiem konserwującym a ftalany są plastyfikatorem tworzyw sztucznych. Ozon doskonale je utlenia czyli spala.
Poprzez ozonowanie usuniemy nie tylko zapachy odzwierzęce, ale również „zapach kuchni”, potu, perfum, papierosów, usuniemy nieprzyjemne zapachy z pralki, lodówki.
Więcej o ozonowaniu mieszkania można przeczytać w dedykowanej zakładce: Ozonowanie mieszkania.
Ozonowanie samochodu
Poprzez wstawienie ozonatora do auta i półgodzinny zabieg poprawi się nasza koncentracja, zmniejszy nerwowość – poprawiona zostanie jakość powietrza – powietrze będzie wolne od nieprzyjemnych zapachów. Dłużej wytrzymamy w korkach, nie będą nam łzawiły oczy i na pewno spadnie nerwowość. Ozonowanie samochodu i klimatyzacji to wymóg cywilizacyjny.
Więcej o ozonowaniu samochodu można przeczytać w dedykowanej zakładce: Ozonowanie samochodu.
Ozonowanie wody
Wodę ozonujemy realizując kilka celów – strącamy rozpuszczone metale ciężkie, obniżamy chemiczne zapotrzebowanie na tlen, zwiększamy klarowność wody oraz niwelujemy jej niepożądany zapach.
Domowe ozonatory wody używane są między innymi do przyrządzania wody ozonowanej do płukania żywności, ozonowania wody ze studni, w basenie przydomowym.
Więcej o ozonowaniu wody można przeczytać w dedykowanej zakładce: Ozonowanie wody.
Ozonowanie żywności
Ozonowanie wody do płukania żywności – owoców, warzyw, mięsa to już standard wymuszony przez firmy, które nadużywają pestycydów, antybiotyków i konserwantów. Oferujemy urządzenia wytwarzające potrzebną ilość i stężenie ozonu aby skutecznie spreparować wodę jako środek eliminujący antybiotyki i degradujący pestycydy z żywności.
Ozonowanie żywności to prosta czynność: wkładamy produkty do garnka stalowego lub plastikowego. Na dnie umieszczamy dyfuzor do którego doprowadzamy ozon z króćca wylotowego ozonatora. Czas ozonowania to maksymalnie 20 minut i zależy od wielkości naczynia oraz ilości oraz specyfiki produktu.
Ozonujemy zawsze pod włączonym wyciągiem lub w pobliżu otwartego okna ponieważ ozon jest gazem drażniącym. Małe ilości ozonu, które przypadkiem trafią do naszego układu oddechowego są zupełnie niegroźne.
Więcej o ozonowaniu żywności można przeczytać w dedykowanej zakładce: Ozonowanie żywności.