Ozonowanie owoców i warzyw
Ozonowanie owoców i warzyw jest już standardem.
Wstąpienie do Unii Europejskiej niosące za sobą dofinansowanie rolnictwa, rozwój technologiczny oraz wzrost świadomości ekologicznej to powody poszukiwania zdrowszych, a zarazem skuteczniejszych sposobów walki ze szkodnikami, pleśniami, grzybami, wirusami, bakteriami występującymi na warzywach i owocach. Dzisiejszy rynek polski segmentu owoców to pomarańcze z Brazylii, borówki z Maroka czy banany z Ekwadoru. Co powoduje, że owoce po odbyciu tak długich odległości dostajemy świeże na półki sklepowe?
Odpowiedzią może być fakt dobierania odpowiednich odmian, systemów uprawy, ale przede wszystkim przedłużanie trwałości owoców. Odpowiedni moment zbioru, odpowiednio dobranego gatunku to pierwszy krok do osiągnięcia produktu mogącego podróżować przez cały świat. Głównym czynnikiem powodującym długotrwałą świeżość owoców jest przechowywanie w odpowiedniej atmosferze oraz właściwa dezynfekcja – ozonowanie. Ozonowanie jest jedną z najbardziej skutecznych metod dezynfekcji stosowaną w rolnictwie całego świata. Ostatnie 20 lat to systematyczny wzrost wykorzystywania ozonu w polskich gospodarstwach rolnych.
Ozon, czyli trójatomowa cząsteczka tlenu w temperaturze pokojowej występuje w postaci niebieskawego gazu o silnym potencjale utleniającym. Wykorzystywany jest w wielu segmentach gospodarki do: ochrony żywności, oczyszczania ścieków, dezodoryzacji (usuwania zapachów) powietrza, dezynfekcji: pomieszczeń, szybów wentylacyjnych, urządzeń, opakowań, itp. Ozon używany jest jako środek odkażający zarówno w przetwórstwie, przechowalnictwie, pakowaniu oraz transporcie warzyw i owoców.
Największa korzyścią jaką niesie ze sobą stosowanie ozonu to fakt utleniania niepożądanych substancji i organizmów bez pozostawiania szkodliwych produktów ubocznych oraz zmiany smaku. Jako cząsteczka bardzo nietrwała o stosunkowo krótkim okresie połowicznego rozpadu utlenia się do czystego tlenu. Dokładnie tak – jedyną pozostałością po dezynfekcji jest tlen!
Dezynfekcja ozonem to nie tylko usuwanie grzybów, pleśni, bakterii, drobnoustrojów, lecz także najodporniejszych wirusów, tak bardzo zagrażającym naszemu zdrowiu szczególnie w przypadku dalekiego eksportu. W czasie ozonowania dochodzi do rozpadu błon komórkowych. Ozon atakuje rodnikowo lizę komórek powodując śmierć wszystkich organizmów znajdujących się na owocach, warzywach.
Technologia ozonowania była dobrze znana w Polsce już w latach sześćdziesiątych – wtedy powstała pierwsza w Polsce stacja uzdatniania wody oparta na instalacji do ozonowania. Metoda nie przyjęła się w Polsce ze względu na małą świadomość potencjalnych użytkowników oraz wysokie koszty wprowadzania nowej metody sprowadzonej z Zachodu. Lata dziewięćdziesiąte to ponowny zwrot w stronę dezynfekcji ozonem – pojawianie się pierwszych systemów ozonowania warzyw, owoców, mięsa, stacje uzdatniania wody pitnej, systemy płukań butelek PET, produkcja lodu ozonowanego, usuwanie nieprzyjemnych zapachów, dezynfekcja pomieszczeń, oczyszczanie ścieków, oczyszczanie gazów, baseny z wodą ozonowaną, itp. Instalacje do ozonowania początkowo tworzone były przez zagraniczne koncerny, jednak spopularyzowanie metody spowodowało pojawienie się krajowych producentów generatorów ozonu, potocznie zwanymi ozonatorami.
Laboratorium Korona to pierwszy w Polsce producent w 100 % polskich generatorów ozonu oraz systemów ozonowania. Ozonatory Korona działają w licznych zakładach produkcyjnych w Polsce i za granicą (ozonowanie: grzybów, cebuli, papryki, sałaty, pomidorów, jabłek, marchwi, pomarańczy, cytryn, borówek, bananów). Nasza firma to ponad 135 letnia tradycja produkcji, usług oraz handlu oparta na więzach rodzinnych. Zapewniamy dobór odpowiedniego ozonatora, systemu ozonowania dla każdej gałęzi rolnictwa oraz przemysłu – wszędzie tam, gdzie jest zapotrzebowanie na ozonowanie wody bądź gazów. We własnym zakresie wykonujemy instalacje oparte na zwężkach Venturiego z wykorzystaniem koncentratorów tlenu, filtrów oraz destruktorów ozonu.
Zapewniamy określenie odpowiednich parametrów ozonowania dla każdego produktu spożywczego. Nasze układy działają w placówkach naukowych oraz zakładach produkcji, przechowalnictwa oraz transportu owoców i warzyw (referencje na stronie głównej). Istnieje możliwość wypożyczenia sprzętu, zamówienia prezentacji. Zapraszamy do naszego laboratorium.