Ozonowanie mięsa
Ozonowanie mięsa - systemy wykorzystywane do ozonowania mięsa
Ozonowanie mięsa
Ozon został odkryty przez Christiana Friedricha Schonbeina już w latach osiemdziesiątych dziewiętnastego wieku, występuje naturalnie w stratosferze oraz podczas wyładowań atmosferycznych. Jest alotropową odmianą tlenu charakteryzującą się silnym potencjałem utleniającym . Pozostałością po rozpadzie ozonu jest czysty, dwuatomowy tlen.
Ze względu na szerokie zastosowanie, ozon coraz częściej wykorzystywany jest w branży przetwórstwa mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego i innych.
Specyfika branży oraz tak ważna ochrona zdrowia publicznego powodują, że wszystkie etapy przetwórstwa mięsa, od uboju po zapakowany produkt wymagają szczególnych warunków weterynaryjnych oraz higieniczno-sanitarnych określonych zarówno przez ustawy krajowe jak i unijne.
Ozon naturalnie występuje w postaci gazu, jednak w instalacjach do ozonowania mięsa głównie wykorzystywana jest woda ozonowana otrzymywana w zbiornikach kontaktowych/buforowych.
Na linię dostawy woda wzbogacona ozonem transportowana jest, poprzez układ hydrauliczny do dysz zraszających przygotowany półprodukt. Odpowiednie dobranie czasu natrysku oraz technologii pozwala na wprowadzenie instalacji ozonującej bez znacznej ingerencji w istniejący układ, linię technologiczną.
Systemy ozonowania Korona przystosowane są do natychmiastowego przyłączenia do wszystkich typów instalacji wodnych.
Coraz popularniejszym wykorzystaniem ozonu gazowego jest kontrolowana atmosfera ozonowa używana w procesie przechowalniczym. Częstą praktyką jest przewóz gotowych produktów w ozonowanych naczepach TIR.
Nasze ozonatory oraz systemy do ozonowania działają w wielu zakładach przetwórstwa mięsnego – referencje.