Ozonowanie mięsa

Ozonowanie mięsa - systemy wykorzystywane do ozonowania mięsa

Ozonowanie mięsa – instalacje, systemy dezynfekcji

Ozon został odkryty przez Christiana Friedricha Schonbeina już w latach osiemdziesiątych dziewiętnastego wieku, występuje naturalnie w stratosferze oraz podczas wyładowań atmosferycznych. Jest alotropową odmianą tlenu charakteryzującą się silnym potencjałem utleniającym . Likwiduje wszystkie typy bakterii – zarówno Gram dodatnie jak i Gram ujemne. Pozostałością po rozpadzie ozonu jest czysty, dwuatomowy tlen.

Ze względu na silne właściwości dezynfekcyjne ozon coraz częściej wykorzystywany jest w branży przetwórstwa mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego i innych.

Specyfika branży oraz tak ważna ochrona zdrowia publicznego powodują, że wszystkie etapy przetwórstwa mięsa, od uboju po zapakowany produkt wymagają szczególnych warunków weterynaryjnych oraz higieniczno-sanitarnych określonych zarówno przez ustawy krajowe jak i unijne.

Ozon w krótkim czasie redukuje, główne typy szczepów bakterii występujące na każdym etapie przetwórstwa mięsa: Salmonella, Listeria, Campylobacter, Escherichia coli.

Ozon naturalnie występuje w postaci gazu, jednak w instalacjach do ozonowania mięsa głównie wykorzystywana jest woda ozonowana otrzymywana w zbiornikach kontaktowych/buforowych.

Na linię dostawy woda wzbogacona ozonem transportowana jest, poprzez układ hydrauliczny do dysz zraszających przygotowany półprodukt. Odpowiednie dobranie czasu natrysku oraz technologii pozwala na wprowadzenie instalacji ozonującej bez znacznej ingerencji w istniejący układ, linię technologiczną.

Systemy ozonowania Korona przystosowane są do natychmiastowego przyłączenia do wszystkich typów instalacji wodnych.

Woda ozonowana wykorzystywana jest również podczas mycia hal, pomieszczeń sanitarnych, stołów do rozbioru mięsa, dezynfekcji butów, odzieży.

Coraz popularniejszym wykorzystaniem ozonu gazowego jest kontrolowana atmosfera ozonowa używana w procesie przechowalniczym. Częstą praktyką jest przewóz gotowych produktów w ozonowanych naczepach TIR.

Wykorzystanie ozonu pozwala znacznie wydłużyć przydatność produktu do spożycia.

Nasze ozonatory oraz systemy do ozonowania działają w wielu zakładach przetwórstwa mięsnego – referencje.

Zaufali nam m.in:

5/5 - (2 votes)