Ozonowanie wody
W artykule opisujemy na czym polega ozonowanie wody w domu i przemyśle, wady i zalety procesu oraz jakie zastosowanie ma woda ozonowana
Ozonowanie wody to szybki, pewny i sprawdzony sposób poprawy jej jakości. Woda ozonowana pozbawiona jest wszelkich smaków, zapachów i przebarwień. W procesie ozonowania nie są wytwarzane żadne, szkodliwe produkty poreakcyjne (uboczne). Derywat przyjazności środowiskowej jest dużym atutem takiego procesu.
Poniższy tekst podzielony jest na dwie części – pierwsza dotyczy ozonowania wody w celach domowych, druga – ozonowania wody w celach przemysłowych.
Ozonowanie wody – na czym polega?
Ozonowanie wody polega na rozpuszczaniu w niej ozonu gazowego wytworzonego przez ozonator.
Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie. Zimna wody o obojętnym pH jest najlepszym jego nośnikiem.
Rozpuszczanie ozonu w wodzie jest procesem transportu masy poprzez błonę międzyfazową. Najczęstszym sposobem rozpuszczania ozonu jest barbotaż, tzn. przepuszczanie bąbelków gazu przez złoże cieczy.

Ozonowanie wody – zalety
Ozon utlenia rozpuszczone w wodzie żelazo i mangan. Odbarwia i polepsza smak oraz zapach wody. Ozon utlenia również rozpuszczone związki nieorganiczne: cyjanki, siarczki i azotany.
Ozonowanie wody – wady
Oprócz wymiernych zalet, ozonowanie wody ma również wady.
Jedną z wad ozonowania wody jest konieczność zastosowania wody o odpowiednich parametrach.
Najlepszym nośnikiem ozonu jest zimna woda o obojętnym odczynie. W takich warunkach, połowiczny czas rozpadu ozonu w wodzie wynosi 30 minut. Im wyższa temperatura wody, tym ozon szybciej zanika. Wada ta skutkuje w warunkach domowych tym, że ozonowanie ciepłej wody w wannie mija się z celem. Ozon nie rozpuści się w wodzie – rozpadnie się natychmiast po wytworzeniu.
Z powodu okresu półtrwania ozonu w wodzie, nie ma sensu również dłuższe magazynowanie ozonowanej wody. Konieczne jest wytwarzanie jej na bieżąco. W warunkach domowych nie jest to problemem.
Kolejną wadą ozonowania wody, obecną jedynie w warunkach przemysłowych jest konieczność destrukcji ozonu, który nie przereagował z wodą. Do tego celu służy destruktor ozonu. Ze względu na zmiany przepisów zabraniających w instalacjach przemysłowych uwalniania ozonu do atmosfery, stosowanie destruktorów ozonu jest wymagane prawem
Ostatnią wadą ozonowania wody jest konieczność zastosowania ozonatora o odpowiednich parametrach. Dotyczy to zarówno ozonatorów domowych jak i przemysłowych (będących składowymi systemów ozonowania wody). Temat ten szczegółowo został omówiony w dedykowanej zakładce – Ozonator wody. Zapraszamy do lektury.
Aby przeczytać czym różnią się nasze ozonatory wody od konkurencyjnych (o wiele tańszych) proszę kliknąć poniższy przycisk:
Z powodu wymiernych korzyści przewyższających wagą wady, ozonuje się wodę zarówno w celach domowych jak i przemysłowych. Najpierw omówimy temat ozonowania wody w domu.
Ozonowanie wody w domu – zastosowanie
Domowe zastosowanie wody ozonowanej jest proste i niekłopotliwe. Ozonujemy:
- wodę w domu w celu płukania żywności
- wodę w basenach przydomowych
- wodę domową, studzienną z instalacji hydroforowych
Ozonowanie wody w domu – płukanie żywności

Owoce i warzywa są coraz częściej pryskane chemikaliami o złożonej strukturze. Producenci używają ich coraz więcej. Wszechobecne środki ochrony roślin – pestycydy narażają na szwank nasze zdrowie. Importowane owoce południowe są spryskiwane substancjami przedłużającymi ich przydatność do spożycia, gdyż najczęściej czas od zerwania do wystawienia na półki sklepowe to kilka miesięcy. W tym czasie owoce dojrzewają, są narażone na pogorszenie ich jakości, zarówno w magazynach, podczas transportu jak i wykładania w sklepach.
Rozwiązaniem jest ozonowanie wody w domu, w której płuczemy warzywa, owoce, surowe mięsa.
Zdegradujemy w ten sposób pestycydy, utlenimy inne związki chemiczne.
Ozonowanie poprawi ekologiczność żywności, jej smak, zapobiegnie ewentualnym zatruciom pokarmowym.
Przed ozonowaniem należy wszystkie produkty dokładnie wymyć zimną wodą, a mięso ciepłą. Taką czynność wykonujemy również po ozonowaniu – płuczemy wszystko pod bieżącą wodą.
Przyrządzanie wody ozonowanej do płukania żywności to bardzo prosty zabieg szczegółowo opisany na naszej stronie w artykule – Ozonowanie żywności.
Woda ozonowana w basenach domowych
Coraz częściej używa się ozonatorów w celu ozonowania basenów przydomowych zarówno tych ogrodowych jak i zadaszonych.

W celu ozonowania wody basenowej należy zaopatrzyć się w ozonator wody z koniecznymi akcesoriami. Woda ozonowana jest poprzez zwężkę Venturiego. Zwężka zawiera trzy otwory: do jednego wprowadzana jest woda, z przeciwległego wypływa woda ozonowana, a trzeci, poprzeczny do kierunku ruchu wody doprowadza ozon gazowy z generatora ozonu w nadciśnieniu generowanym przez ciśnienie tlenu lub przez wbudowaną pompkę powietrza, gdy z tlenu nie korzystamy.
W celu wyregulowania ciśnienia na wlocie należy zainstalować regulator ciśnienia za około dwadzieścia złotych. Rzeczą jasną jest, że zwężkę umieszcza się za filtrem piaskowym, szeregowo. Ozonator załączamy wraz z pompą pompującą wodę obiegową. Gdy nie chcecie marnować się przy montażu, hydraulik zrobi to w pół godziny za sto złotych.
Do ozonatorów wody basenowej produkowanych przez naszą firmę dołączana jest szczegółowa instrukcja.
Ozonowanie wody przemysłowej
Ozonowanie wody przemysłowej jest powszechne.
Opanowanie w latach osiemdziesiątych XX wieku technologii cichych wyładowań koronowych, zmniejszenie jej zapotrzebowania na energię oraz zwiększenie trwałości elektrod spowodowały upowszechnienie technologii ozonowania.
Wysokie koszty instalacyjne przeciwstawiają się bardzo niskim kosztom operacyjnym wskazując bezsprzecznie na ekonomiczną zasadność wykorzystania ozonowania wody jako bezpiecznego i przyjaznego środowisku (ozon rozpada się do tlenu) rozwiązania.
Poniżej omówimy najpopularniejsze zastosowania wody ozonowanej w przemyśle.
Woda ozonowana w przemyśle mięsnym i rolno-spożywczym
Woda ozonowana ma szczególne zastosowanie w produkcji rolno-spożywczej do mycia jabłek, ogórków i owoców miękkich. W ozonowaniu jabłek odbywa się to w dwóch etapach – w pierwszym przy selekcji wielkości jabłek oraz w drugim przed ich bezpośrednim pakowaniem w kartony. Oczywistą korzyścią jest przedłużenie terminu przydatności produktów do spożycia. Ozonowanie przynosi wymierne korzyści finansowe producentom i przetwórcom.
Woda ozonowana jest też dodawana do płuczek wodno-powietrznych do mycia warzyw takich jak marchew, buraki, sałata, brokuły, brukselka i inne. W tym przypadku woda jest pobierana z wanien, przechodzi przez układ ozonujący i z powrotem do nich wraca.
Woda ozonowana ma również zastosowanie w ubojniach do spryskiwania półtusz. Mycie mięsa (tusz drobiowych, półtusz wieprzowych, końskich i wołowych), płatów rybnych jest od niedawna standardem. Spryskuje się wodą ozonowaną również tusze kurcząt, ptactwa wodnego, królików, itp.
Inne zastosowanie – sporządzanie wody recepturowej do sałatek, napoi, ogórków kiszonych, itp.
Inne zastosowania wody ozonowanej w przemyśle
Ozonuje się również wodę w celu usuwania niepożądanych zapachów – w tym przypadku podaje się wodę w przeciwprądzie do gazu w aparatach zwanych skruberami.
Ozonuje się wodę odpadową w celu obniżenia chemicznego zapotrzebowania na tlen co znakomicie zmniejsza koszty odprowadzenia jej do zewnętrznej oczyszczalni ścieków. Ozonuje się również ścieki w przyzakładowych oczyszczalniach. Cel ten realizowany jest poprzez dodawanie ozonu do systemu napowietrzania.
Po zastosowaniu ozonu w takim procesie poziom jego pozostałości wynosi 0.1 ÷ 0.2 mg/L – jest to stężenie malejące z czasem.
Nasza firma produkuje ozonatory przemysłowe i dostarcza również kompletne linie do produkcji wody ozonowanej czyli systemy ozonowania wody.
System ozonowania wody – polski producent
Nasza firma aby sprostać wymaganiom rynku produkuje systemy ozonowania o dowolnej wydajności – od małych, mobilnych do mycia wodą ozonowaną zakładu produkcyjnego do naprawdę dużych o wydajności kilkudziesięciu ton wody ozonowej na godzinę. Oczywistym derywatem naszych systemów jest kontrola stężenia ozonu w wodzie nie tylko przy wyjściu jej z systemu ale również w punkcie docelowym. Mniejsze znaczenie ma stężenie ozonu przy wyjściu, a najważniejsze jest przecież stężenie ozonu wody, która zostanie zastosowana.
Systemy ozonowania wody budowane na zamówienie
Systemy ozonowania wody budowane w większości na zamówienie są wstępnie badane w naszym laboratorium aby dobrać parametry do potrzeb Klienta. Nieraz gotowe systemy wymagają pewnych modyfikacji – zwiększenia przepływu, zmniejszenia, zwiększenia wydajności generatora ozonu. Takie działanie jest nieraz poprzedzone zmianami w projekcie. Pozwala to na oszczędność pieniędzy wydawanych przez zamawiającego. Naszą firmę wyróżnia elastyczność w podejściu do potrzeb Klienta i doradztwo przez dokonaniem zamówienia. Pracownicy naszej firmy – technicy i inżynierowie odwiedzają zakład zamawiającego aby ocenić przyszłe warunki pracy i wymagania którym powinien sprostać system.
Ozonowanie wody – wykresy i dane techniczne:
Rozpuszczanie ozonu w wodzie
Zimna woda o obojętnym odczynie najlepiej służy ozonowi. Im większe stężenie ozonu tym wolniej zanika. Praktyczny czas półtrwania ozonu w wodzie o 20°C i pH 7 to około 30 minut. Jak zwykle oprócz podanych parametrów możliwych do wpisania do równań ma wpływ na czas półtrwania: geometria naczynia, nierówność ścian, obecność promieniowania twardego, zanieczyszczenia (b. ważne) obecne w wodzie. Dlatego chcąc stosować ozonowaną wodę musimy ją wytwarzać na bieżąco.