Ozonowanie wody

W artykule opisujemy na czym polega ozonowanie wody w domu i przemyśle, wady i zalety procesu oraz jakie zastosowanie ma woda ozonowana

Ozonowanie wody to szybki, pewny i sprawdzony sposób usunięcia z niej (zabicia) drobnoustrojów – bakterii i wirusów. Woda ozonowana pozbawiona jest wszelkich smaków, zapachów i przebarwień. W procesie ozonowania nie są wytwarzane żadne, szkodliwe produkty poreakcyjne (uboczne). Derywat przyjazności środowiskowej jest dużym atutem takiego procesu.
Poniższy tekst podzielony jest na dwie części – pierwsza dotyczy ozonowania wody w celach domowych, druga – ozonowania wody w celach przemysłowych.

Ozonowanie wody – na czym polega?

Ozonowanie wody polega na rozpuszczaniu w niej ozonu gazowego wytworzonego przez ozonator.
Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie tworząc z niej łatwo dostępny dezynfektant. Zimna wody o obojętnym pH jest najlepszym jego nośnikiem.
Rozpuszczanie ozonu w wodzie jest procesem transportu masy poprzez błonę międzyfazową. Najczęstszym sposobem rozpuszczania ozonu jest barbotaż, tzn. przepuszczanie bąbelków gazu przez złoże cieczy.

ozonowanie wody

Ozonowanie wody poprzez rozpuszczanie w niej gazowego ozonu wytworzonego przez ozonator poprzez układ kamieni (dyfuzorów). Ozonowanie wody w domu najczęściej odbywa się w ten sposób.

Ozonowanie wody – zalety

„Biologiczną” zaletą ozonowania wody jest spalenie bakterii, wirusów, grzybów i innych mikroorganizmów – ich dezaktywacja. Ozon jest przecież gazem biobójczym. Rozpuszczając się w wodzie nie tylko uwalnia ją od chorobotwórczych zarazków, ale zmienia ją w tani dezynfektant do dalszego zastosowania.
Oprócz opisanych własności bakterio- i wirusobójczych, ozon utlenia rozpuszczone w wodzie żelazo i mangan. Odbarwia i polepsza smak oraz zapach wody. Utlenia związki organiczne oraz zwiększa mikroflotację tych związków rozpuszczonych lub zawieszonych w wodzie. Ozon utlenia również rozpuszczone związki nieorganiczne: cyjanki, siarczki i azotany.

Ozonowanie wody – wady

Oprócz wymiernych zalet, ozonowanie wody ma również wady.
Jedną z wad ozonowania wody jest konieczność zastosowania wody o odpowiednich parametrach.
Najlepszym nośnikiem ozonu jest zimna woda o obojętnym odczynie. W takich warunkach, połowiczny czas rozpadu ozonu w wodzie wynosi 30 minut. Im wyższa temperatura wody, tym ozon szybciej zanika. Wada ta skutkuje w warunkach domowych tym, że ozonowanie ciepłej wody w wannie mija się z celem. Ozon nie rozpuści się w wodzie – rozpadnie się natychmiast po wytworzeniu.
Z powodu okresu półtrwania ozonu w wodzie, nie ma sensu również dłuższe magazynowanie ozonowanej wody. Konieczne jest wytwarzanie jej na bieżąco. W warunkach domowych nie jest to problemem. Jednakowoż, stanowi poważną wadę w sieciach uzdatniania i przesyłu wody pitnej. Dlaczego? Dlatego, że ozonowanie wody nie eliminuje konieczności stosowania chloru. Może jedynie zminimalizować jego dawkę, poprawić smak wody w końcowym etapie dezynfekcji. Użycie samego ozonu byłoby nieekonomiczne.
Kolejną wadą ozonowania wody, obecną jedynie w warunkach przemysłowych jest konieczność destrukcji ozonu, który nie przereagował z wodą. Do tego celu służy destruktor ozonu. Ze względu na zmiany przepisów zabraniających w instalacjach przemysłowych uwalniania ozonu do atmosfery, stosowanie destruktorów ozonu jest wymagane prawem
Ostatnią wadą ozonowania wody jest konieczność zastosowania ozonatora o odpowiednich parametrach. Dotyczy to zarówno ozonatorów domowych jak i przemysłowych (będących składowymi systemów ozonowania wody). Temat ten szczegółowo został omówiony w dedykowanej zakładce – Ozonator wody. Zapraszamy do lektury.
Z powodu wymiernych korzyści przewyższających wagą wady, ozonuje się wodę zarówno w celach domowych jak i przemysłowych. Najpierw omówimy temat ozonowania wody w domu.

Ozonowanie wody w domu – zastosowanie

Domowe zastosowanie wody ozonowanej jest proste i niekłopotliwe. Ozonujemy:

– wodę w domu w celu płukania żywności

– wodę w domu do picia i innych celów, np. do uzyskania leczniczego, jałowego opatrunku posiadającego właściwości bakteriobójcze

– wodę w basenach przydomowych w celu wyeliminowania konieczności stosowania chloru lub ograniczenia jego ilości

– wodę domową, studzienną z instalacji hydroforowych; ozon zabija bakterie kałowe, dezaktywuje związki organiczne, degraduje pestycydy; substancje te przedostają się do wody studziennej wraz z deszczem, który wypłukuje nawozy i pestycydy z pól. Płytko osadzone studnie są narażone na przeciekanie wód gruntowych niosących ze sobą bakterie z rodzaju Klebsiella, E. coli – szczególnie istotne są enteropatogenne szczepy E. coli – głównie EPEC, EIEC, ETEC oraz najgroźniejsze (pochodzące od zwierząt hodowlanych) – EHEC – zakażenie może wywołać zaledwie 100 sztuk bakterii.

Ozonowanie wody w domu – płukanie żywności

ozonowanie wody w domu do płukania żywności

Ozonowanie wody w domu w celu płukania weń żywności. Do króćca ozonatora podłączony jest dren, na końcu którego znajdują się kamienie (dyfuzory). Rozpuszczają one ozon wytworzony przez ozonator w wodzie. Woda ozonowana może służyć do płukania owoców, warzyw, mięs.

Owoce i warzywa są coraz częściej pryskane chemikaliami o złożonej strukturze. Producenci używają ich coraz więcej. Wszechobecne środki ochrony roślin – pestycydy narażają na szwank nasze zdrowie. Importowane owoce południowe są spryskiwane substancjami przedłużającymi ich przydatność do spożycia, gdyż najczęściej czas od zerwania do wystawienia na półki sklepowe to kilka miesięcy. W tym czasie owoce dojrzewają, są narażone na zakażenia zewnętrzne, zarówno w magazynach, podczas transportu jak i wykładania w sklepach.
Rozwiązaniem jest ozonowanie wody w domu, w której płuczemy warzywa, owoce, surowe mięsa.
Pozbędziemy się w ten sposób drobnoustrojów rezydujących na powierzchni, zdegradujemy pestycydy, utlenimy inne związki chemiczne.
Ozonowanie poprawi ekologiczność żywności, jej smak, zapobiegnie ewentualnym zatruciom pokarmowym.
Przed ozonowaniem należy wszystkie produkty dokładnie wymyć zimną wodą, a mięso ciepłą. Taką czynność wykonujemy również po ozonowaniu – płuczemy wszystko pod bieżącą wodą.
Przyrządzanie wody ozonowanej do płukania żywności to bardzo prosty zabieg szczegółowo opisany na naszej stronie w artykule – Ozonowanie żywności.

Woda ozonowana do picia i innych celów

Ozonujemy wodę do picia w celu usunięcia z niej ewentualnych bakterii, odbarwienia, przeprowadzenia rozpuszczonych związków chemicznych w związki nierozpuszczalne które wydalą się z kałem, a nie zarażą naszej krwi.
Wodę ozonowaną często używa się do sporządzenia naparów ziół lub herbat. Poprawia znakomicie ich smak.
Nigdy nie wolno pić wody ozonowanej bezpośrednio po jej sporządzeniu. Musimy odczekać godzinę lub ją przegotować.
Woda ozonowana (ozonowa) ma zastosowanie do leczenia zmian grzybicznych na stopach jak również ran stopy cukrzycowej i owrzodzenia podudzi. Wtedy wykonujemy opatrunki z jałowej gazy nasączonej sporządzoną bezpośrednio przed tym wodą ozonowaną.
Woda ozonowana może służyć również do płukania zabawek dziecięcych, smoczków, kasków, butów i innych przedmiotów gdyż posiada silne właściwości dezynfekujące.
Istotna uwaga – należy bezwzględnie przestrzegać czasów ozonowania z instrukcji dołączonej do ozonatora. Przy ozonowaniu szczególną uwagę należy zwrócić, aby proces wykonywać przy otwartym oknie lub włączonym wyciągiem, gdyż ozon jest gazem drażniącym, wywołującym nieraz kaszel i łzawienie oczu. W małych ilościach, czyli w takich w jakich będzie wydobywał się z ozonowanej wody nie jest szkodliwy.

Woda ozonowana w basenach domowych

Coraz częściej używa się ozonatorów w celu ozonowania basenów przydomowych zarówno tych ogrodowych jak i zadaszonych.

Ozonator do basenu l 20 aqaswim

Ozonator wody basenowej Korona Aquaswim

W celu ozonowania wody basenowej należy zaopatrzyć się w ozonator wody z koniecznymi akcesoriami. Woda ozonowana jest poprzez zwężkę Venturiego. Zwężka zawiera trzy otwory: do jednego wprowadzana jest woda, z przeciwległego wypływa woda ozonowana, a trzeci, poprzeczny do kierunku ruchu wody doprowadza ozon gazowy z generatora ozonu w nadciśnieniu generowanym przez ciśnienie tlenu lub przez wbudowaną pompkę powietrza, gdy z tlenu nie korzystamy.

W celu wyregulowania ciśnienia na wlocie należy zainstalować regulator ciśnienia za około dwadzieścia złotych. Rzeczą jasną jest, że zwężkę umieszcza się za filtrem piaskowym, szeregowo. Ozonator załączamy wraz z pompą pompującą wodę obiegową. Gdy nie chcecie marnować się przy montażu, hydraulik zrobi to w pół godziny za sto złotych.

Do ozonatorów wody basenowej produkowanych przez naszą firmę dołączana jest szczegółowa instrukcja.

Ozonowanie wody przemysłowej

Ozonowanie wody przemysłowej jest powszechne.
Opanowanie w latach osiemdziesiątych XX wieku technologii cichych wyładowań koronowych, zmniejszenie jej zapotrzebowania na energię oraz zwiększenie trwałości elektrod spowodowały upowszechnienie technologii utleniania, dekontaminacji, dezynfekcji i odbarwiania poprzez ozonowanie
Wysokie koszty instalacyjne przeciwstawiają się bardzo niskim kosztom operacyjnym wskazując bezsprzecznie na ekonomiczną zasadność wykorzystania ozonowania wody jako bezpiecznego i przyjaznego środowisku (ozon rozpada się do tlenu) środka dezynfekującego.

Poniżej omówimy najpopularniejsze zastosowania wody ozonowanej w przemyśle.

Woda ozonowana w przemyśle mięsnym i rolno-spożywczym

Ozonowanie wody jest stosowane w celu uzyskania taniego dezynfektanta.
Woda ozonowana ma szczególne zastosowanie w produkcji rolno-spożywczej do mycia jabłek, ogórków i owoców miękkich. W ozonowaniu jabłek odbywa się to w dwóch etapach – w pierwszym przy selekcji wielkości jabłek oraz w drugim przed ich bezpośrednim pakowaniem w kartony. Oczywistą korzyścią jest przedłużenie terminu przydatności produktów do spożycia. Eliminacja bakterii i pleśni rezydujących na powierzchni owoców przynosi korzyści finansowe producentom i przetwórcom.
Woda ozonowana jest też dodawana do płuczek wodno-powietrznych do mycia warzyw takich jak marchew, buraki, sałata, brokuły, brukselka i inne. W tym przypadku woda jest pobierana z wanien, przechodzi przez układ ozonujący i z powrotem do nich wraca.
Woda ozonowana ma również zastosowanie w ubojniach do spryskiwania półtusz. Mycie mięsa (tusz drobiowych, półtusz wieprzowych, końskich i wołowych), płatów rybnych jest od niedawna standardem. Obniża to stężenie bakterii na powierzchni mięsa nawet o kilka logarytmów. Ten fakt jest nie do przecenienia. Spryskuje się wodą ozonowaną również tusze kurcząt, ptactwa wodnego, królików, itp.
Inne zastosowania – mycie rąk, butów pracowników w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i mięsnego, sporządzanie wody recepturowej do sałatek, napoi, ogórków kiszonych, itp.

Woda ozonowana do mycia zakładu

Ostatnio docenionym derywatem ozonowanej wody jest wykorzystanie jej do dezynfekcji całego zakładu produkcyjnego czyli na przykład stołów do rozbioru mięsa, narzędzi, podłóg, ścian, koszy transportowych, itp. Zauważyć trzeba, że woda ozonowa (ozonowana) nie pozostawia żadnych chemicznych pozostałości. Jest w 100% ekologiczna. Oszczędza to pieniądze właściciela zakładu gdyż może kupować mniej „chemii”, a co za tym idzie zmniejsza koszty składowania i jej utylizacji. Szczególnie istotne jest to w przypadku kurników – mycie kurników poprzez natryskiwanie wody ozonowanej zarówno na podłogi jak również na ściany i wszystkie urządzenia nieelektryczne znajdujące się wewnątrz. Wodę ozonowaną można również dodawać do poidełek kurcząt. W oczywisty sposób woda ozonowana je dezynfekuje.
Zadanie takie spełniają produkowane przez nas nieduże systemy ozonowania na jednym, jezdnym stelażu o zwartej konstrukcji o bardzo prostej obsłudze. Ciśnienie wody ozonowanej wydobywającej się z urządzenia może być regulowane jak również może być regulowany jego wolumen.

Inne zastosowania wody ozonowanej w przemyśle

Ozonuje się również wodę w celu usuwania niepożądanych zapachów – w tym przypadku podaje się wodę w przeciwprądzie do gazu w aparatach zwanych skruberami.
Ozonuje się wodę odpadową w celu obniżenia chemicznego zapotrzebowania na tlen co znakomicie zmniejsza koszty odprowadzenia jej do zewnętrznej oczyszczalni ścieków. Ozonuje się również ścieki w przyzakładowych oczyszczalniach. Cel ten realizowany jest poprzez dodawanie ozonu do systemu napowietrzania.
Woda ozonowana jest stosowana również do dekontaminacji zbiorników spożywczych (np. na mleko), mycia jaj, produkcji lodu ozonowego. Woda jest doskonałym rozpuszczalnikiem ozonu i łatwo dostępna.
Po zastosowaniu ozonu w takim procesie poziom jego pozostałości wynosi 0.1 ÷ 0.2 mg/L – jest to stężenie malejące z czasem i całkowicie bezpieczne dla człowieka, nawet w przypadku spożycia takiej wody.
Nasza firma produkuje ozonatory przemysłowe i dostarcza również kompletne linie do produkcji wody ozonowanej czyli systemy ozonowania wody.

Urządzenia do ozonowania wody przemysłowej:

system ozonowania wody

Ozone Injection System Korona Water 60 w zakładzie przetwórstwa ryb

System ozonowania wody Korona Water 60

Ozonuje wodę w celu jej oczyszczenia, odbarwienia, usunięcia drobnoustrojów (wirusy, bakterie, zarodniki grzybów); trzysekcyjne, mobilne urządzenie do ozonowania wody oparte na technologii zwężek Venturiego i trzech zbiornikach kontaktowych (takie rozwiązanie zapewnia maksymalne rozpuszczenie ozonu w wodzie – minimalizacja kosztów); ozonator wody pitnej, przemysłowej, zanieczyszczonej lub do dalszych zastosowań technologicznych o świetnym stosunku ceny do możliwości.

ozonator tower m

Ozonator Korona L 400 Tower

Ozonator wody przemysłowej Korona L 400 Tower

Ozonator o wydajności 400 gramów ozonu na godzinę pracy urządzenia.

Ozonowanie wody – wykresy i dane techniczne:

Technologia ozonowania wody w przepływie, bez zbiornika kontaktowego z zastosowaniem zwężek Venturiego

Technologia ozonowania wody w przepływie, bez zbiornika kontaktowego z zastosowaniem zwężek Venturiego

Technologia ozonowania wody z zastosowaniem zwężki Venturiego i zbiornika kontaktowego

Technologia ozonowania wody z zastosowaniem zwężki Venturiego i zbiornika kontaktowego

Ozonowanie basenów

Ozonowanie basenów (patrz: ozonator wody basenowej)

Ozonowanie wody do mycia półtusz; system natryskowy

Ozonowanie wody do mycia półtusz; system natryskowy

Rozpuszczalność ozonu w wodzie w funkcji temperatury

Rozpuszczalność ozonu w wodzie w funkcji temperatury

Wpływ pH na stężenie ozonu pozostałego w wodzie w funkcji czasu (temp. 15 st. C)

Wpływ pH na stężenie ozonu pozostałego w wodzie w funkcji czasu (temp. 15 st. C)

Stężenie ozonu pozostałego w funkcji dawki ozonui czasu kontaktu

Stężenie ozonu pozostałego w funkcji dawki ozonui czasu kontaktu

Czas półtrwania ozonu w wodzie kranowej w funkcji temperatury; stężenie stałe, (badania własne)

Czas półtrwania ozonu w wodzie kranowej w funkcji temperatury; stężenie stałe, (badania własne)

Rozpuszczalność ozonu w funkcji temperatury, pH 7.2

Rozpuszczalność ozonu w funkcji temperatury, pH 7.2

Rozpuszczanie ozonu w wodzie

Zimna woda o obojętnym odczynie najlepiej służy ozonowi. Im większe stężenie ozonu tym wolniej zanika. Praktyczny czas półtrwania ozonu w wodzie o 20°C i pH 7 to około 30 minut. Jak zwykle oprócz podanych parametrów możliwych do wpisania do równań ma wpływ na czas półtrwania: geometria naczynia, nierówność ścian, obecność promieniowania twardego, zanieczyszczenia (b. ważne) obecne w wodzie. Dlatego chcąc stosować ozonowaną wodę musimy ją wytwarzać na bieżąco.

Nasi partnerzy

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Akceptuję polityka prywatności.