Ozonowanie żywności

Jesteśmy producentem systemów ozonowania dla przemysłu spożywczego (mięsnego i owocowo-warzywnego – referencje) dlatego znamy tematykę jakości mikrobiologicznej artykułów spożywczych. Prowadzimy badania we własnym laboratorium w celu ustalenia najlepszego rozwiązania, doboru odpowiedniego aparatu dla konkretnego zamawiającego. Badania te (posiewy – bakterie, grzyby, oznaczanie pestycydów) ewidentnie dowiodły skuteczności ozonu. Firmy te kupują nasze systemy w celu zwiększenia zysku. Zyskiem tym są przedłużenie terminu przydatności produktów spożywczych, poprawa smaku, zmniejszenie ilości stosowanej „chemii”.

Jednakowoż, pomimo coraz bardziej rygorystycznych norm europejskich żywność jest nadal skażona. Często dzieje się to poza zakładem producenta. Dlatego warto zadbać o jej dalszą dekontaminację – zabicie drobnoustrojów, zdegradowanie pestycydów, antybiotyków.

Skonstruowany w naszej firmie domowy generator ozonu Korona L 5 „Zdrowa Żywność” jest takim rozwiązaniem. Ozon przez niego produkowany, rozpuszczamy w wodzie do płukania żywności: owoców, warzyw, mięsa. Po kilkunastominutowej aplikacji ozonu oczyścimy produkty. Oprócz samego ozonatora otrzymują Państwo dyfuzory (kamienie) do tworzenia bąbelków, które nasycają (rozpuszczają) ozonem wodę.

Domowy ozonator do warzyw, owoców, mięsa – Korona L 5 „Zdrowa Żywność”

ozonator do żywności

Ozonator „Zdrowa Żywność” to nasza, autorska konstrukcja oparta na lampach wyładowczych powlekanych stopem platyny z irydem. Zwiększona bezawaryjność (5-letnia gwarancja), brak produkcji wielotlenków azotu, niskie zapotrzebowanie na prąd przy wysokiej wydajności, zwarta, stalowa i prosta konstrukcja to atuty tego ozonatora. Stosunek ceny do wachlarza zastosowań i wydajności jest rewelacyjny.

To amatorski generator ozonu do ozonowania wody do płukania owoców, warzyw, mięsa, przedmiotów (np. zabawek dziecięcych).

Oczyszcza żywność (dekontaminuje) z bakterii, wirusów, grzybów, pestycydów. Dezaktywuje antybiotyki.

Stosowane powszechnie na Zachodzie, ozonowanie przynosi wymierne skutki zdrowotne, poprawia smak mięsa, szczególnie drobiowego.

Filmy przedstawiające ozonator Korona L 5 „Zdrowa Żywność” podczas pracy:

https://www.youtube.com/channel/UCZL_6APwGZYuLlLjRj0ifPA/videos

Ozonowanie żywności – fakty i mity

Poprawne ozonowanie (spalanie drobnoustrojów) ma kilka wymogów. Pierwszym jest odpowiedni dobór ozonatora, jego wydajności. Woda ozonowana, która jest nośnikiem ozonu musi zawierać go w odpowiednim stężeniu – powyżej 2.5 ppm. Aby uzyskać takie stężenie trzeba rozpuścić go w danej ilości wody w odpowiednim do jej objętości stężeniu i ilości.

Tylko wysokie stężenie ozonu w gazie, który opuszcza generator może nasycić wodę do wymaganego do dekontaminacji stężenia (powyżej 2.5 ppm). Amatorskie generatory, zasilane powietrzem, importowane z Chin, o małej wydajności nie spełniają tych wymogów. Kilkaset złotych wydane na ich zakup jest inwestycją nietrafną. Ozonu w wodzie nie ma w ogóle. Natomiast czuć ozon, który wydostaje się z wody ponieważ nie rozpuścił się. Czujemy wyraźnie zapach ozonu, myślimy, że ozonujemy żywność, ale to mit.

Drugim aspektem jest czas w którym ozonujemy. Kilka minut to mit. Aby ozon zadziałał potrzebny jest odpowiedni czas kontaktu. Gdyby stężenie ozonu w wodzie było duże (powyżej 5 ppm), stosowalibyśmy intensywne mieszanie (które, zresztą „zabija” ozon) – wystarczyłaby minuta. Ale … ale tak nie jest. Nawet nasze ozonatory, skonstruowane w oparciu o badania w laboratorium i tylko do tego celu nie są tak sprawne.

Aparat Korona L 5 „Zdrowa Żywność” wytwarza 3 g (3 000 mg) ozonu na godzinę pracy. Rozpuszczając go załączonymi dyfuzorami w 5 litrach zimnej wody trzeba ozonować: owoce – 10 minut, warzywa 15 minut, mięso – 20 minut. Kilkakrotnie zamieszać w czasie procesu, aby ozon dotarł wszędzie, miał kontakt z całą powierzchnią. Należy pamiętać, że ozonujemy zawsze w pobliżu otwartego okna lub pod włączonym wyciągiem. Ozon jest gazem drażniącym, a w większych dawkach – szkodliwym. Dokładny proces ozonowania jest opisany w załączonej do ozonatora instrukcji – to naprawdę prosta czynność.

Podsumowując. Ozon w małym stężeniu ogóle w wodzie nie rozpuszcza się, choćbyśmy ozonowali kilka godzin. Stężenie ozonu w wodzie musi wynosić powyżej 2.5 ppm. Trzeba ozonować odpowiednio długo aby spalić drobnoustroje, zdegradować antybiotyki i pestycydy. Nie kupować chińskich, plastykowych „zabawek” błyskających światełkami bo to wyrzucone pieniądze. Ozonator, aby spełnił swoje zadanie musi odpowiednio kosztować. Inwestycja odpłaci się poprawą zdrowia oraz smaku i zapachu potraw. Ozonowanie żywności to już standard.

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?

Tak – ozon został zatwierdzony w USA (gdzie są najbardziej rygorystyczne normy na świecie) jako środek bezpośredniego kontaktu zwalczający drobnoustroje ze wszystkich rodzajów żywności na mocy dyrektyw:

– Agencji Żywności i Leków (FDA): FDA Federal Register Vol. 66 No. 123 obowiązującej od 26.06.2001

– Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA): FSIS Directive 7120.1 z dnia 17.12.2002

Nasi partnerzy

© 2019 Ozonatory Korona Dokumenty
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Akceptuję polityka prywatności.