Ozonowanie wody

Ozonowanie wody w domu; woda ozonowana w przemyśle

Poniższy tekst podzielony jest na dwie części – pierwsza dotyczy ozonowania wody w celach domowych, druga – ozonowania wody w celach przemysłowych.

Ozonowanie wody w domu – zastosowania

Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie tworząc z niej łatwo dostępny dezynfektant. Rozpuszczanie ozonu w wodzie jest procesem transportu masy poprzez błonę międzyfazową. Najczęstszym sposobem rozpuszczania ozonu jest barbotaż, tzn. przepuszczanie bąbelków gazu przez złoże cieczy. Zimna wody o obojętnym pH jest najlepszym jego nośnikiem. Domowe zastosowanie wody ozonowanej jest proste i niekłopotliwe. Ozonujemy:

– wodę studzienną z instalacji hydroforowych; ozon zabija bakterie kałowe, dezaktywuje związki organiczne, degraduje pestycydy; substancje te przedostają się do wody studziennej wraz z deszczem, który wypłukuje nawozy i pestycydy z pól. Płytko osadzone studnie są narażone na przeciekanie wód gruntowych niosących ze sobą bakterie z rodzaju Klebsiella, E. coli – szczególnie istotne są enteropatogenne szczepy E. coli – głównie EPEC, EIEC, ETEC oraz najgroźniejsze (pochodzące od zwierząt hodowlanych) – EHEC – zakażenie może wywołać zaledwie 100 sztuk bakterii.

– wodę w domu w celu płukania żywności

– wodę leczniczą jako jałowy opatrunek posiadający właściwości bakteriobójcze

– wodę w basenach przydomowych – brak konieczności stosowania chloru lub ograniczenie jego ilości

Ozonowanie wody w domu – płukanie żywności

ozonator do żywności

Domowy ozonator Korona L 5 „Zdrowa Żywność”

Ozonator Korona L 5 „Zdrowa Żywność” służy do sporządzenia wody ozonowanej (ozonowej) do płukania warzyw, owoców, surowego mięsa. Pozbędziemy się w ten sposób drobnoustrojów rezydujących na powierzchni, zdegradujemy pestycydy, utlenimy inne związki chemiczne.

Woda ozonowana może służyć również do płukania zabawek dziecięcych, smoczków gdyż posiada silne właściwości dezynfekujące.

Bezwzględnie należy przestrzegać czasów ozonowania z instrukcji, Przy ozonowaniu szczególną uwagę należy zwrócić, aby proces wykonywać przy otwartym oknie lub włączonym wyciągiem, gdyż ozon jest gazem drażniącym, wywołującym nieraz kaszel i łzawienie oczu. W małych ilościach, czyli w takich w jakich będzie wydobywał się z ozonowanej wody nie jest szkodliwy.

Proces taki (ozonowanie)  poprawi ekologiczność żywności, jej smak, zapobiegnie ewentualnym zatruciom pokarmowym. Należy zwrócić uwagę na fakt, że owoce i warzywa są coraz częściej pryskane chemikaliami o złożonej strukturze i producenci używają ich coraz więcej. Wszechobecne środki ochrony roślin – pestycydy narażają na szwank nasze zdrowie. Importowane owoce południowe są również spryskiwane wieloma substancjami przedłużającymi ich przydatność do spożycia, gdyż najczęściej czas od zerwania do wystawienia na półki sklepowe to kilka miesięcy. W tym czasie owoce dojrzewają, są narażone na zakażenia zewnętrzne, zarówno w magazynach, podczas transportu i wykładania w sklepach. Przed ozonowaniem należy wszystkie produkty dokładnie wymyć zimną wodą, a mięso ciepłą. Taką czynność wykonujemy również po ozonowaniu – płuczemy wszystko pod bieżącą wodą.

W wodzie ozonowanej, sporządzonej za pomocą generatora ”Zdrowa Żywność” możemy płukać przedmioty, np. zabawki dziecięce, myć nią buty, kaski, itp.

Ozonowana woda do picia i w celach medycznych

Innym produktem naszej firmy jest generator Korona L 10 MED,

ozonator powietrza i wody

Ozonator powietrza i wody Korona L 10 MED

Oprócz zastosowania opisanego powyżej generatora L 5 „Zdrowa Żywność” produkuje gazowy ozon do leczenia stopy cukrzycowej, owrzodzeń podudzi i trudno gojących się ran. Ozonem w postaci gazu możemy dezynfekować pomieszczenia do 25 metrów kwadratowych.

Za pomocą generatora (gazowego ozonu) możemy  dezynfekować materace, pościel, ubrania, lodówki, pralki, zamrażarki, lady chłodnicze, pawlacze, obuwie sportowe, kaski, odzież motocyklową, stroje do fitness, które nie zawsze można wyprać.

Kupując generator L 10 MED otrzymują Państwo w zestawie naczynia do sporządzania wody ozonowanej, dreny odporne na ozon oraz potrzebne złączki, Oczywiście w zestawie są również buty do ozonowania stopy cukrzycowej, które oddzielnie można dokupić w naszej firmie. Instrukcja załączona do aparatu jest bardzo szczegółowa i była kilkakrotnie modyfikowana na podstawie zapytań i uwag Klientów. Gdy coś będzie dla Państwa niejasne lub będzie budziło wątpliwości, należy bezwzględnie skontaktować się z naszą firmą, gdyż gazowy ozon wytwarzany przez to urządzenie w jego stężeniu może być szkodliwy. Umiejętne obchodzenie się z aparatem przyniesie wiele korzyści zdrowotnych.

Woda ozonowana (ozonowa) ma zastosowanie do leczenia zmian grzybicznych na stopach jak również ran stopy cukrzycowej i owrzodzenia podudzi. Wtedy robimy opatrunki z jałowej gazy nasączonej sporządzoną bezpośrednio przed tym wodą ozonowaną.

Nigdy nie wolno pić wody ozonowanej bezpośrednio po jej sporządzeniu. Musimy odczekać godzinę lub ją przegotować.

Ozonujemy wodę do picia w celu usunięcia z niej ewentualnych bakterii, odbarwienia, przeprowadzenia rozpuszczonych związków chemicznych w związki nierozpuszczalne które wydalą się z kałem, a nie zarażą naszej krwi.

Wodę ozonowaną często używa się do sporządzenia naparów ziół lub herbat. Poprawia znakomicie ich smak.

Ozonowana woda – baseny domowe

Coraz częściej używa się ozonatorów w celu ozonowania basenów przydomowych zarówno tych ogrodowych jak i zadaszonych. Do tego celu skonstruowaliśmy ozonator Korona L 20 Aquaswim.

Ozonator do basenu l 20 aqaswim

Jest to aparat o wydajności 20 gramów na godzinę przy zasilaniu czystym tlenem lub 10 g ozonu na godzinę poprzez wbudowaną weń pompę powietrza. Wraz z ozonatorem Korona L 20 Aquaswim dostarczana jest zwężka Venturiego i zawór przeciwzwrotny do samodzielnego, łatwego montażu. Zwężka zawiera trzy otwory: do jednego wprowadzana jest woda, z przeciwległego wypływa woda ozonowana a trzeci, poprzeczny do kierunku ruchu wody doprowadza ozon gazowy z generatora ozonu w nadciśnieniu generowanym przez ciśnienie tlenu lub przez wbudowaną pompkę powietrza, gdy z tlenu nie korzystamy. Najlepsze parametry osiąga się przy ciśnieniu wody: od 1.5 do 2.2 bar.

W celu wyregulowania ciśnienia na wlocie należy zainstalować regulator ciśnienia za około dwadzieścia złotych. Rzeczą jasną jest, że zwężkę umieszcza się za filtrem piaskowym, szeregowo. Ozonator załączamy wraz z pompą pompującą wodę obiegową. Gdy nie chcecie marnować się przy montażu, hydraulik zrobi to w pół godziny za sto złotych.

Aquaswim posiada stalową skrzynkę galwanizowaną i malowaną proszkowo. Układy elektryczne są szczególnie zabezpieczone przed wilgocią i zmiennymi warunkami atmosferycznymi, aby układ mógł pracować w nieogrzewanych, wilgotnych pomieszczeniach. Do generatora dołączona jest szczegółowa instrukcja.

Ozonowanie wody – sprawdzony sposób dezynfekcji wody

Ozonowanie wody to szybki, pewny i sprawdzony sposób usunięcia z niej (zabicia) drobnoustrojów – bakterii i wirusów. Proces ozonowania wody powoduje usunięcie z niej wszelkich smaków, zapachów i przebarwień. W procesie ozonowania nie są wytwarzane żadne, szkodliwe produkty poreakcyjne (uboczne). Derywat przyjazności środowiskowej jest dużym atutem takiego procesu.

Generatory ozonu są stosowane do celów naukowych do różnego typu ozonoliz jak również zmian struktury powierzchni tworzyw sztucznych, degradacji matryc pestycydów i innych.

Ozonowanie wody przemysłowej

Generatory ozonu, oprócz zastosowań naukowych są powszechnie stosowane w przemyśle. Opanowanie w latach osiemdziesiątych XX wieku technologii cichych wyładowań koronowych, zmniejszenie jej zapotrzebowania na energię oraz zwiększenie trwałości elektrod poprzez ich platynowanie  spowodowały upowszechnienie technologii utleniania, dekontaminacji, dezynfekcji i odbarwiania poprzez ozonowanie. Generatory ozonu stosowane są do uzdatniania wody ze względu na bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości ozonu jak również jego możliwość utleniania rozpuszczonego żelaza, manganu, odbarwienie, polepszenie smaku i zapachu, utlenianie związków organicznych, mikrofluktuację rozpuszczonych związków organicznych. Ozon utlenia również związki nieorganiczne: cyjanki, siarczki i azotany. Wykorzystywany jest też do wybielania oleju i plastyfikatorów, otrzymywania lekarstw, degradacji pestycydów oraz w przemyśle celulozowym oraz cukrownictwie. Nie do przecenienia jest właściwość ozonu do odbarwienia odcieków farbiarskich. W medycynie – przy leczeniu oparzeń, odparzeń, ran stopy cukrzycowej i stomatologii. Utylizacja i dezynfekcja ścieków to zadania dla ozonu.

Rozpuszczanie ozonu w wodzie

Rozpuszczanie ozonu w wodzie definiuje prawo Henry’ego. Jest to proces wymiany masy (transportu masy), podstawowe zagadnienie inżynierii chemicznej. Ponieważ ozon cały czas dysproporcjonuje do tlenu atomowego i dwucząsteczkowego, modelowanie matematyczne nie jest symilarne z innymi procesami rozpuszczania gazów w wodzie. Dlatego prawo Henry’ego i prawa Ficka nie mogą być literalnie stosowane. Ze względu na zmiany przepisów zabraniających w instalacjach przemysłowych uwalniania ozonu do atmosfery, stosowanie destruktorów ozonu jest wymagane prawem. Są drogie, duże i wymagają dbałości o złoże destruenta.

Systemy ozonowania wody w przemyśle spożywczym

Ozonowanie wody jest stosowane również do uzyskania taniego dezynfektanta. Mycie mięsa (tusz drobiowych, półtusz wieprzowych, końskich i wołowych), mycie warzyw, płatów rybnych jak również mycie narzędzi, podłóg w zakładach przetwórstwa żywności jest od niedawna standardem. Woda ozonowana jest stosowana również do dekontaminacji zbiorników spożywczych (np. na mleko), mycia jaj, produkcji lodu ozonowego. Woda jest doskonałym rozpuszczalnikiem ozonu i łatwo dostępna. Nasza firma produkuje ozonatory przemysłowe i dostarcza również kompletne linie do produkcji wody ozonowanej czyli systemy ozonowania wody. Po zastosowaniu ozonu w takim procesie poziom jego pozostałości wynosi 0.1 ÷ 0.2 mg/L – jest to stężenie malejące z czasem i całkowicie bezpieczne dla człowieka, nawet w przypadku spożycia takiej wody. Wysokie koszty instalacyjne przeciwstawiają się bardzo niskim kosztom operacyjnym wskazując bezsprzecznie na ekonomiczną zasadność wykorzystania ozonu jako bezpiecznego i przyjaznego środowisku (ozon rozpada się do tlenu) środka dezynfekującego.

Urządzenia do ozonowania wody:

system ozonowania wody

Ozone Injection System Korona Water 60 w zakładzie przetwórstwa ryb

System ozonowania wody Korona Water 60

Ozonuje wodę w celu jej oczyszczenia, odbarwienia, usunięcia drobnoustrojów (wirusy, bakterie, zarodniki grzybów); trzysekcyjne, mobilne urządzenie do ozonowania wody oparte na technologii zwężek Venturiego i trzech zbiornikach kontaktowych (takie rozwiązanie zapewnia maksymalne rozpuszczenie ozonu w wodzie – minimalizacja kosztów); ozonator wody pitnej, przemysłowej, zanieczyszczonej lub do dalszych zastosowań technologicznych o świetnym stosunku ceny do możliwości.

ozonator tower m

Ozonator Korona L 400 Tower

Ozonator wody przemysłowej Korona L 400 Tower

Ozonator o wydajności 400 gramów ozonu na godzinę pracy urządzenia.

Ozonowanie wody – wykresy i dane techniczne:

Technologia ozonowania wody w przepływie, bez zbiornika kontaktowego z zastosowaniem zwężek Venturiego

Technologia ozonowania wody w przepływie, bez zbiornika kontaktowego z zastosowaniem zwężek Venturiego

Technologia ozonowania wody z zastosowaniem zwężki Venturiego i zbiornika kontaktowego

Technologia ozonowania wody z zastosowaniem zwężki Venturiego i zbiornika kontaktowego

Ozonowanie basenów

Ozonowanie basenów (patrz: ozonator wody basenowej)

Ozonowanie wody do mycia półtusz; system natryskowy

Ozonowanie wody do mycia półtusz; system natryskowy

Rozpuszczalność ozonu w wodzie w funkcji temperatury

Rozpuszczalność ozonu w wodzie w funkcji temperatury

Wpływ pH na stężenie ozonu pozostałego w wodzie w funkcji czasu (temp. 15 st. C)

Wpływ pH na stężenie ozonu pozostałego w wodzie w funkcji czasu (temp. 15 st. C)

Stężenie ozonu pozostałego w funkcji dawki ozonui czasu kontaktu

Stężenie ozonu pozostałego w funkcji dawki ozonui czasu kontaktu

Czas półtrwania ozonu w wodzie kranowej w funkcji temperatury; stężenie stałe, (badania własne)

Czas półtrwania ozonu w wodzie kranowej w funkcji temperatury; stężenie stałe, (badania własne)

Rozpuszczalność ozonu w funkcji temperatury, pH 7.2

Rozpuszczalność ozonu w funkcji temperatury, pH 7.2

Ozonowanie wody – wniosek

Zimna woda o obojętnym odczynie najlepiej służy ozonowi. Im większe stężenie ozonu tym wolniej zanika. Praktyczny czas półtrwania ozonu, jak wspominałem w wodzie o 20°C i pH 7 to około 30 minut. Jak zwykle oprócz podanych parametrów możliwych do wpisania do równań ma wpływ na czas półtrwania: geometria naczynia, nierówność ścian, obecność promieniowania twardego, zanieczyszczenia (b. ważne) obecne w wodzie. Dlatego chcąc stosować ozonowaną wodę musimy ją wytwarzać na bieżąco.

Nasi partnerzy

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Akceptuję polityka prywatności.