Menu »

OlivOzoneOil


100% Oliwa Ozonowana




Oliwa ozonowana - ulotka informacyjna



Zawiera: oliwę z oliwek kreteńskich "Extra Virgin" nasyconą ozonem wyprodukowanym z czystego tlenu oraz ozonek 1,2,4-trioxane.

Producent:
Laboratorium naukowo – wdrożeniowe „Korona”

Wyniki badania mikrobiologicznego -

Naskórkowe testy płatkowe u ludzi -

Wyniki badań fizyko-chemicznych -

Karta charakterystyki OlivOzoneOil -
Deklaracja REACH -
Certyfikat QMSCERT oliwy z oliwek -

Certyfikat zgodności oliwy z oliwek -





Sygnały widm 13C NMR dla oliwy z oliwek i ozonowanej oliwy, pokazujące ozonek w porównaniu ze stopniem utlenienia podwójnych wiązań.



Ozonki są całkowicie nieszkodliwe, są stabilnymi składnikami, które nie ulatniają się z czasem, i których struktura umożliwia im przenikanie do najgłębszych partii skóry i pozytywne oddziaływanie na komórki. Działanie ozonków polega na umożliwieniu i intensyfikacji poszczególnych reakcji chemicznych z udziałem najważniejszego dla regeneracji i obrony komórek pierwiastka – tlenu. Dzięki właściwościom utleniającym ozonki dają potężny zastrzyk energii.


Badania naukowe dowiodły, że ozon ma właściwości wiązania się z tłuszczami. Tworzy substancje, które pod wpływem wody uwalniają wolny tlen. Najlepszym tłuszczem, z którym można związać ozon jest oliwa z oliwek (extra virgin) tłoczona na zimno. Oliwa taka ma duże znaczenie w kosmetologii i dermatologii będąc podstawą wielu preparatów chroniących skórę i zabezpieczających ją przed starzeniem. Właściwości oliwy z oliwek znali już starożytni. Rytualne namaszczanie oliwą oprócz kontekstu religijnego i obrzędowego miało na pewno derywaty zdrowotne. Zawiera ona m.in. ponad 80% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, polifenole pochodzenia roślinnego. Nasza firma wiążąc ozon produkowany z czystego tlenu z najwyższej jakości oliwą kreteńską extra virgin wytwarza naturalnego pochodzenia, dobroczynny dla cery, jałowy i trwały preparat. Dzięki oleistej postaci jest on łatwy do stosowania i łatwo przenika do głębokich warstw skóry. Pod wpływem naturalnej wilgoci skóry, potu uwalniają się z niej substancje czynne biologicznie, które działają ochronnie, natleniająca i rewitalizująco. Jednoczesne, niszczące drobnoustroje właściwości ozonu powodują, że ozonowana oliwa może być stosowana za­równo do poprawiania wyglądu zdrowej skóry, jak i do leczenia oraz łagodzenia różnych jej zmian chorobowych, takich jak: opryszczka, oparzenia słoneczne, odczyny po radioterapii, otarcia kikutów kończyn przez leje protez, rany, odleżyny, zmiany łuszczycowe, zapalne i owrzodzenia. Stanowi ona również doskonały środek do profilaktyki zakażeń stóp.

Rozpuszczanie ozonu w oliwie w celu rozbicia wiązania sp2 i syntezy ozonku 1,2,4-trioxanu jest procesem kontaktowania się faz. Nasza firma stosuje barbotaż, czyli przepuszczanie ozonu w postaci pęcherzyków przez oliwę. Pęcherzyki zwiększają powierzchnię kontaktu między ozonem a cieczą. Jest to proces absorpcji, podstawowe zagadnienie inżynierii chemicznej. Barbotaż może być swobodny lub łańcuchowy. W pierwszym, pożądanym przypadku pęcherzyki ozonu nie łączą się ze sobą, w drugim – tak. Wtedy ozon występuje w postaci słupa gazu. Parametry procesu absorpcji zależą przede wszystkim od wielkości pęcherzyków, prędkości przepływu ozonu oraz lepkości cieczy. Wytworzenie pęcherzyka wymaga nadciśnienia wypełniającego go ozonu w stosunku do ciśnienia otaczającej go cieczy. Należy pokonać siły napięcia powierzchniowego. Wyliczony został czas potrzebny do uzyskania odpowiedniego stężenia ozonku przy zadanej geometrii naczynia i parametrach reakcji. Przegląd literatury fachowej, żmudna praca w naszym laboratorium i pomoc pracowników zaprzyjaźnionych uczelni przyczyniły się do sukcesu. Dlatego wytwarzana przez naszą firmę ozonowana oliwa z oliwek ma potwierdzone analitycznie i powtarzalne statystycznie stężenie ozonku (1,2,4 - trioxane). Zapewnia ono pożądane własności tej substancji oraz gwarantuje jej trwałość. Stosując metody statystyczne, analitycznie jest badane stężenie ozonku aby uczynić zadość procedurom stosowanym przy produkcji leków. Przy przechowywaniu w warunkach domowych preparat utrzymuje swe własności przez dwanaście miesięcy. Przy korzystaniu z preparatu należy potrzebną ilość wylewać, np. na spodeczek w taki sposób aby nie wprowadzić zanieczyszczeń do butelki.

Ozonowana oliwa - zamawianie i płatność:
  • » 1. Zamówienia są przyjmowane wyłącznie drogą elektroniczną; proszę je kierować na adresy:
    CSI EKOTECH - luft(at)chemist.com
    Marek Kląskała - ECO-OZON - mklaskala(at)os.pl
    potwierdzeniem przyjęcia do realizacji będzie zwrotna wiadomość zawierająca kwotę do zapłaty i datę wysyłki.

  • » 2. Przesyłka pobraniowa (wpłata na rachunek bankowy) jest realizowana za pośrednictwem Poczty Polskiej za opłatą zgodną z jej taryfikatorem + 8 zł za opakowanie i nadanie.

  • » 3. Na wyraźne żądanie klienta oliwa może być dostarczona w inny sposób.

  • » 4. Na żądanie klienta zostanie wystawiona faktura VAT i/lub paragon fiskalny.



  • Literatura naukowa:
  • » 1. Antoszewski Z., Madej P., Ozonoterapia i jej zastosowanie w medycynie, a-medica Press, Bielsko-Biała 1997.
  • » 2. Sroka E., Ozon i jego wpływ na życie człowieka.
  • » 3. Sechi L.A. i in., Antibacterial activity of ozonated sunflower oil (Oleozon), J. Appl. Microbiol., vol. 90, 2001, s. 279-284.
  • » 4. Bocci A.V., Scientific and medical aspects of ozone therapy, State of the art. Arch. Med. Res., vol. 37, 2006, s. 425-435.
  • » 5. Ruiz H i in., Acute ulceronecrontizing gingivitis (aung). An alternative of treatment with ozonized oil, Pharmacology online, vol. 3, 2006, s. 772-777.
  • » 6. Mustafa M.G., Biochemical basis of ozone toxicity, Free Radical Biol. Med., vol. 9, 1990, s. 245-265.
  • » 7. Mehlman M.A., Borek C., Toxicity and biochemical mechanisms of ozone, Environm. Research, vol. 42, 1987, s. 36-53.
  • » 8. Geweely N.S.I., Antifungal activity of ozonized olive oil (Oleozone), Int. J. Agr. Biol., vol. 8, 2006, s. 670-675.
  • » 9. Rodríguez Z.B.Z. i in., Antioxidant mechanism is inlvolved in gastroprotective effects of ozonized sunflower oil in ethanolinduced ulcers in rats, Mediators Inflamm., 2007.
  • » 10. Díaz M.F. i in., Comparative study of olive oil and ozonized sunflower oil, J. Braz. Chem. Soc., vol. 17(2), 2006, s. 403-407.
  • » 11. Díaz M.F. i in., Study of ozonated sunflower oil using 1H NMR and microbiological analysis, Ozone Sci. Eng., vol. 28, 2006, s. 59-63.
  • » 12. Guzel-Seydim Z.B., Greene A.K., Seydim A.C., Use of ozonein food industry, Lebensmittelwiss. U. Technol., vol. 37, 2004, s. 453-460.
  • » 13. Valacchi G., Fortino V., Bocci V., The dual action of ozone on the skin, Br J Dermatol, vol. 153, 2005, s. 1096-1100.
  • » 14. Bailey P.S., Ozonation in Organic Chemistry. vol. 1., Academic Press, New York, 1978, 25-37.
  • » 15. Criegee R., Mechanismus der Ozonolyse. Angew, Chem., vol. 87, 1975, s. 765-771.
  • » 16. John J., Bhattacharya M., Raynor P., Emulsions containing vegetable oils for cutting fluid application, Colloids Surf. A, vol. 237, 2004, s. 141-150.
  • » 17. Soriano N.U. Jr., Migo V., Crystallization behavior of neat biodiesel and biodiesel treated with ozonized vegetable oil, Eur. J. Lipid Sci. Technol., vol. 107, 2005, s. 689-696.
  • » 18. Soriano N.U. Jr., Migo V., Ozonized vegetable oil as a pour point depressant for neat biodiesel, Fuel, vol. 85, 2006, s. 25-31.
  • » 19. Díaz M. F. i in., Spectroscopic characterization of ozonated sunflower oil, Ozone Sci. Eng., vol. 27, 2005, s. 247-253.
  • » 20. Soriano N.U. Jr, Migo V.P., Matsumura M., Ozonation of sunflower oil: spectroscopic monitoring of the degree of unsaturation, J. Am. Oil Chem. Soc., vol. 80, 2003, s.997-1001.
  • » 21. Diaz G.M.F. i in., Chemical analysis of ozonized theobroma fat, J. Am. Oil Chem. Soc., vol. 83, 2006, s. 943-946.
  • » 22. Diaz M. i in., Spectroscopic characterization of ozonides with biological activity, Ozone Sci. Eng., vol. 23, 2001, s. 35-40.
  • » 23. Zanardi I. i in., Physico-chemical characterization of sesame oil derivatives, Lipids, vol. 43, 2008, s. 877-886.
  • » 24. Sadowska J. i in., Characterization of ozonated vegetable oils by spectroscopic and chromatographic methods, Chem Phys Lipids, vol. 151, 2008, s. 85-91.
  • » 25. Mirabal J.M., Method for obtaining ozonized oils and vegetable fats and use of said products for pharmaceutical and cosmetic purposes, W/O 03/085072 A1.
  • » 26. http://www.ozonterapiklinigi.com/upload/dokumanlar/ozon%20oil%20structure.pdf.
  • » 27. http://chemwiki.ucdavis.edu/@api/deki/files/1449/=Ozonlysis_Mechanism_Step_2.jpg.

  • Linki:
  • » oxygenhealingtherapies.com/ozonated_oils.html
  • » silvermedicine.org/ozonated-olive-oil.html
  • » ozonatedoliveoil.com
  • » ozonatedoils.com
  • » globalhealingcenter.com/ozonated-olive-oil.php
  • » ozonatedoilonline.com/ozonatingoil/html
  • » ozonatedoils.com/info.htm
  • » uroda.medserwis.pl/?p=4097,467,10
  • » onkomed.waw.pl/zabiegi.php
  • » doktor.net.pl/zabiegi/ozonoterapia.php
  • » apparatus.com.pl/index.php?id=14
  • » astromagia.pl/view/page/id/540
  • » chomikuj.pl/randolf/000-Ozon+i+medycyna
  • » korona.bitdom.com/main.html
  • » 22wszur.home.pl/cen.php
  • » pensjonatlila.pl/cenniki.htm
  • » s.v3.tvp.pl/repository/attachment/8/b/3/69652811.pdf